حفاظت، معرفی و پژوهش در ویژگیهای بومی شهرها از طریق موزه های محلی می تواند یکی از راه های پایداری به شمار رود. موزه های محلی بيانگر و نمودار فرهنگ يك شهر و يا يك منطقه بوده و می­توانند برای ثبت و حفاظت عناصر و پدیده های ارزشمند آن شهر یا منطقه بکارگرفته شوند. این نوع نگرش به موزه و ویژگیهای محلی فراتر از دیدگاه­های مدرنیستی و نمایش صرف اشیاء می­باشد. 

در شهرهای کوچک کشورمان ؛ مولفه ­های اجتماعی و فرهنگی ارزشمندی بویژه آیین­ ها و رسوم ارزشمند ملی و مذهبی که در آستانه تضعیف، فراموشی و نابودی هستند، دارا می­باشند. بنابراین می­توان گفت که موزه ­های محلی می تواند در این راستا مفید بوده و بستر مناسبی برای بکارگیری و تحقق این شیوه باشد. موزه­ های محلی؛ علاوه بر نقش حفاظتی و نمایشگاهی پدیده­ های منحصربفرد بومی، به عنوان نقطه اتکایی برای جذب گردشگران، معرفی، حفاظت و پژوهش در روشهای سنتی و جذاب تولید محصولات؛ کشاورزی و دامداری، معیشت بومی و ... خواهد بود. این موزه ­ها با نگاه جامع­ تر از دیدگاه مدرنیستی نمایش اشیاء می تواند به­ عنوان یکی از مراکز اصلی شهرهای کوچک­ در حفاظت، معرفی، نمایش و پژوهش در رابطه با شهرهای مذکور در ابعاد فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی آن­ها باشد

نمایش جلوه زیبای هنر بلوچستان و میراث مکران در موزه محلی چابهار

یکی از زیباترین و جذاب ترین آثار به جای مانده از دوران قاجار ساختمان قدیمی فرمانداری چابهار است در حال حاضر از آن به عنوان موزه محلی چابهار استفاده می شود. وسعت این بنا حدود ششصد و پنجاه متر مربع می باشد که شامل سه درب ورودی، اتاق ها و راهرو ها و ... می باشد. و در دو طبقه احداث شده است. 

در طبقه همکف آن آثار مربوط به دوران پیش از تاریخ نگهداری می شود که شامل سفال های پر نقش و نگار، پیاله، خمره، کوزه، لیوان آجری و کاسه مرمری می باشند. دوران تاریخی که علاوه بر موارد مذکور در دوران پیش از تاریخ شامل سکه هاس ساسنی نیز می باشد. و عصر معاصر در این بخش علاوه بر ظروف قدیمی تابلوهایی مربوط به گیاهان دریایی خلیج فارس و دریای عمان، پرندگان آبزی و کنار آبزی خلیج فارس و دریای عمان، دو کفه ای های خلیج فارس و دریای عمان، کوسه ماهی های خلیج فارس و دریای عمان، لاک پشت های خلیج فارس و دریای عمان، نهنگ های خلیج فارس و دریای عمان، سپر ماهیان خلیج فارس و دریای عمان، سپر ماهیان خلیج فارس و دریای عمان در سالن طبقه همکف برای استفاده مراجعین قرار گرفته شده است.

طبقه اول بنا موزه مردم شناسی و کتابخانه ای را در بر گرفته است که شامل مجسمه‌هایی از زن و مرد بلوچ (مراسم عروسی بلوچی)، کشاورز بلوچ، ماهیگیر بلوچ، سوزن‌دوز بلوچ و آهنگر بلوچ قرار داده شده‌اند که گوشه‌ای از سبک زندگی، فرهنگ، شیوه معیشت، پوشش محلی و صنایع دستی قوم بلوچ را نشان می‌دهد. نظاره این پوشش زیبا و صنایع دستی غنی فضای بسیار لذت بخش و جذابی را برای گردشگران به وجود آورده است. با بازدید از این موزه محلی می توانیم از نمای نزدیک نظاره گر آداب و سنن بسیار زیبای اهالی خونگرم سیستان و بلوچستان باشیم.

یکی از زیبایی های موزه محلی چابهار، فسیل ها و استخوان های به جای مانده از حیوانات ماقبل تاریخ است که برخی از این استخوان ها بسیار بزرگ و عظیم الجثه است،

این موزه در شش ماهه اول سال همه روزه به غیر از صبح روز جمعه، صبح ها از ساعت 8 الی 12 و عصر ها از ساعت 16 الی 21 ، همچنین در شش ماهه دوم سال صبح ها از ساعت 8 الی 12 و عصر ها از ساعت 15 الی 19 پذیرای حضور گرم شما عزیزان می باشد.

سخن آخر

در برنامه ریزی های تان برای سفر چابهار ، به موزه مردم شناسی هم فکر کنید و این جاذبه را نیز در فهرست جاذبه هایی که باید ببینید قرار دهید ، وقت چندانی از شما نمی گیرد و در داخل شهر است ( خیابان امام خمینی را به طرف دریا کوچک بروید نرسیده به دریا ،سمت راست تان موزه را مشاهده می کنید ) . مطمئن باشید با خاطره ای خوش این جاذبه را ترک خواهید کرد.

اگر تا به حال به شهر چابهار سفر داشته اید و موزه مردم شناسی را دیده اید ، ما را از تجربه های تان باخبر کنید. منتظر دیدگاه ها و تجربه های تان هستیم...