چابهار و سواحل آرام و آبی آن به سبب داشتن حداقل دو ویژگی مهم از نظر گردشگری دارای اهمیت است. اول به علت آب و هوای گرم امکان انواع فعالیتهای تفریحی دریایی را در اکثر فصول سال امکانپذیر میسازد. دوم به سبب ارتباط با آبهای آزاد و زیبا و تمیزی سطح و اعماق آن است که امکان بهره وریهای مختلف را در آن بوجود آورده است. به همین دلیل در چابهار ، غواصی یکی از فعالیتهای تفریحی و ورزشی بی نظیر است . 

غواصی چیست ؟

غواصی فن شناوری در زیر آب، با یا بدون وسایل تنفس مصنوعی، است. غواصی هم کاربردهای صنعتی و پژوهشی و نظامی دارد و هم به عنوان ورزش و تفریح انجام می‌شود.
تنفس زیرآب با استفاده از هوای فشرده تاریخچه‌ای کوتاه دارد. اما غوص در دریا و سفر به عمق دریا از دیر باز توسط بسیاری از ملل جهان انجام می‌‌پذیرفته است. کنجکاوی، اولین دلیل پیدایش غواصی بود. دنیای ناشناخته، عجیب و گاهی اوقات ترسناک زیر آب، غواصان اولیه را برای سفر به این دنیا قلقلک داد.
غواص‌های اولیه، آدم‌هایی بودند که نفس‌شان را در سینه حبس می‌کردند و با یک شیرجه به عمق آب می‌رفتند. گویند که ژرف‌روی و غواصی که در جنوب ایران آن را صیف و صیافی می‌‌نامند به قرن‌ها قبل از میلاد برمی گردد. در دوران خشایارشاه، ایرانیان از غواصان برای بیرون کشیدن صندوقچه‌های طلا و جواهرات کشتیهای غرق شده استفاده مینموده‌اند.

آثار حاصل از حفاریهای باستان شناسی نشان می‌دهد که قرنها قبل از میلاد ساحل‌نشینان دریای پارس از این فن برای تحصیل مروارید استفاده مینموده‌اند. دکتر تاکر ایوات در کتاب کینگدوم اف سی شل بدین طریق اشاره نموده است و ایرانیان را در زمره پیشگامان پایه گذاری صید و پرورش مروارید قلمداد نموده است.در سندی دیگر، آپولونیوس فیلسوف یونانی ساکن رودز اشاره دارد که غواصان دریای پارس در حالی که ظرف کوچکی حاوی گیاهی خوشبو و تهییج کننده در دست داشتند به سمت صدف رفته و باعث می‌شدند تا صدف لب از لب بگشاید، سپس شاخه‌ای میان تهی را به میان آن فرو برده و مایه موجود را به بیرون میکشیدند و آن را به سطح آب آورده و در ظروفی آهنین قرار میدادند، البته آنان هیچگاه موفق به پرورش مرواریدهایی اینچنینی نشدند اما شیوه‌ای را بدین طریق بنیان نهادند. اما در اشارت به ابزار غواصی آن دوران پر واضح است که در آن دوران به اتکای هوای محبوس شده در ششهای خود به عمق فرو رفته و باز می‌آمدند، روشی که هم اکنون نیز در پاره‌ای از جزایر دریای پارس چون لاوان و کیش و قشم کماکان پا بر جاست.

کشف اعماق و موجودات آن، باعث شد تا ذهن‌های مبتکر و خلاق به‌کار بیفتد و وسائل مختلف غواصی ساخته بشوند. تکنولوژی و زندگی روی زمین پیشرفت کرد و امکانات سفر به اعماق هم از آن عقب نماند و علم غواصی به شکل امروزی‌اش درآمد. اینک ورزش غواصی به صورتی همگانی درآمده و به شکل گسترده‌ای در بسیاری از کشورهای جهان فعالیتی مفید، مفرح، لذت‌بخش و نیز منبع درآمد در صنعت اکوتوریسم شده است. دوست‌داران این ورزش می‌توانند با گذراندن دوره‌های آموزشی غواصی در مدتی کوتاه موفق به دریافت گواهینامه بین المللی غواصی از انجمن مربیان حرفه‌ای غواصی شوند.

چابهار دارای یهترین و زیباترین سواحل کشور است که در تمام فصول سال قابلیت شنا را دارد ، گفتیم ساحل و شنا . مسلما شنا در این سواحل بسیار لذت بخش می باشد. اما آیا تنها به آب رفتن ارزش دارد؟ فرض کنید در روز گرم و ملایمی در کنار ساحل مثلا چابهار ایستاده اید و به دریای آبی و آرام روبه روتان نگاه می کنید دوست دارید به آب تنی بروید ، خوب به شنا می روید و دقایقی بعد دوباره به ساحل می آیید، تمام شد؟آیا ارضاشدید؟در ساحل زیبایی مثل چابهار و انواع ماهی هایی که در آن شنا می کنند آیا همین شنا کافی بود؟مسلما نه !

تا هنگامی که روی آب ایستاده اید و به درون اعماق آن خیره اید مسلما چیزی نمی بینید و یا ترسی در دلتان ایجاد می شود (که شاید ناشی از عمق آب باشد).احساس می کنید همون طوری که روی سطح آب دریا را آرام و صاف می بینید زیر آب هم همانطور است.وقتی که وارد آب می شوید انگار وارد یک دنیای دیگر شده اید.دنیایی که اگر داخل آن شدید آنقدر زیبا و قشنگ است که تمامی ترس تان از بین می رود . چنان با آن یکرنگ می شوید که دقایق را گم می کنید.وقتی که به روی آب بر گشتید تازه می فهمید که دنیای خاکی یعنی چی؟ تنها چیزی که می شنوید سکوت است.صدای نفسهایتان بلندتر ازهمه چیز است که در گوشتان می شنوید. ماهی های رنگارنگی که اطرافتان شنا می کنند. گیاهان دریایی.مرجانها و نور خورشید که از اون بالاها می تابد…

هیچ وقت اولین باری که غواصی می کنید را از یاد نمیرید.با اینکه در عمق دو – سه متری بودین اما برای شما خیلی زیبا خواهدبود.اون ماهی کوچک آبی تنهایی که در کنارتان بی خیال شنا می کنند و یا اون طوطیاهای خبیث ( یک نوع گیاه تیغ دار دریایی) که آماده است تیغشان رو به ما فرو کند.وقتی که به سطح آب برگشتید تازه می فهمید که کجا بودید…
وقتی می گوییم جهان زیرآب مسلما بدون هیچ اغراقی است.دریا و زیرآب و زندگی زیر آن یک دنیای جدا است.دنیایی مستقل از دنیای خاکی روی آب.تا هنگامی که وارد آن نشوید نمی توانید به عظمت آن پی ببرید.

حتما دیدن این دنیا برای یکبار هم شده لازم و ضروری است. سواحل خلیج فارسو عمان برای این امر مناسب ترین و دارای شرایط و تشکیلات و امکانات خوبی است.(بر خلاف دریای خزر که برای غواصی تفریحی چیزی وجود ندارد) برای دیدن این جهان باید خودتان را مجهز کنید تا بتوانید به قلمرو آن پا بگذارید. البته باید بدانید که شما مالک آن نیستید و تنها به عنوان یک مهمان و ناظر به آنجا می روید.

عمومی ترین و معمولی ترین اقسام غواصی بر دو نوع است.اسکین دایوینگ و اسکوبا دایوینگ
اسکین دایوینگ : ساده ترین و ابتدایی ترین شیوه غواصی می باشد که مهمترین لوازمات مورد نیاز آن عبارتند از: ماسک – اشنورکل و فین.در این شیوه غواصی بر روی سطح آب انجام می گیرد.غواص در حالی که با اشنورکل هوا می گیرد با ماسک زیرآب را هم نگاه می کند و اگر نیازی باشد به زیرآب غوص می زند.اسکین دایوینگ معمولا در قسمتهای کم عمق آب انجام می شود.

اسکوبا دایوینگ : در این شیوه ابزار و لوازمات فنی تر و بیشتری به کار می آید و مسلما بازده کار بیشتر و بهتر است.اسکوبا مخفف چندین کلمه انگلیسی که معنی آن شخصی که مجهز به لوازمات نفس کشیدن در زیرآب است ، می باشد.علاوه بر لوازماتی که در اسکین دایوینگ ذکر گردید لوازمات دیگری وجود دارند که به ذکر آنها می پردازم: وت – تانک هوا – رگولاتور – گیج – اختاپوس (ها)- بی سی دی- کلاه – دستکش – کمربند وزنه – کفش و ابزارهای دیگری مثل قطب نما – چاقو – نیزه و …

تصور کنید در میان آب های گرم شیرجه بزنید و با گشت و گذار در میان باغ های مرجانی، شگفتی های حیرت آور زیر آب را از چشمان یک ماهی تماشا کنید. آموزش غواصی کاری ساده و بلیطی هیجان انگیز برای وارد شدن به دنیای جدید شجاعت و ماجراجویی ست. غواصی یکی از هیجان انگیزترین و جذاب ترین ورزش های دنیاست و البته راحت و امن است اگر فقط از تعدادی قوانین ساده پیروی کنید. می خواهیم درباره نکات غواصی حرف بزنیم در ادامه ما را همراهی کنید.

آیا غواصی کاری سخت و مشکل است؟

اصلا! غواصی یکی از هیجان انگیزترین و لذت بخش ترین ماجراجویی هایی ست که می توانید انجام دهید. در غواصی بدون اینکه درگیر محدودیت های زمین و جاذبه باشید در میان اعماق آبی دریا شناور می شوید. احساس بی وزنی می کنید، حباب های آب را در بالای سر خود می بینید و پایین و پایین تر می روید تا دنیایی مملوء از جانوران حیرت آور دریایی و مرجان های رنگارنگ را کشف کنید. تا جایی که تانک هوای فشرده شما ظرفیت داشته باشد می توانید در میان ماهی ها شناور باشید و از کشف دنیای جدید لذت ببرید.

آیا همه می توانند غواصی را یاد بگیرند؟

تمام افراد، می توانند غواصی کنند! البته برخی از بیماری ها مثل مشکلات قلبی و ریوی، آسم و دیابت می تواند مانع از این ماجراجویی شود. تمامی قوانینی که برای آموزش غواصی در نظر گرفته شده ایمنی شما را در آب تضمین می کنند. قبل از آموزش غواصی باید یک چکاپ پزشکی را بگذرانید و محدودیت های سنی نداشته باشید. فردی با وزن حدود ۷۱ کیلوگرم در طول ۴۵ دقیقه غواصی تقزیبا نیاز به ۶۰۰ کالری انرژی دارد و یکی از نکات مهم برای غواصی نوشیدن آب کافی است.

می خواهم برای اولین بار غواصی کنم!

حتی قبل از اینکه دوره غواصی خود را به طور کامل بگذرانید و گواهی نامه بگیرید شانس امتحان غواصی را دارید. برای شروع این غواصی مقدماتی، نیازی به هیچ مدرکی ندارید چون به عمق بیشتر از ۱۰ متر نمی روید، یک راهنمای حرفه ای غواصی همیشه در کنار شماست و تمام تجهیزات آماده است. تنها کاری که باید انجام دهید این است که موانع را کنار بگذارید و با آرامش از این ماجراجویی تازه لذت ببرید.

آموزش غواصی چقدر طول می کشد؟

آموزش ها با توضیحات نظری شروع می شود، با غوص های استخری یا آب های کم عمق ادامه پیدا می کند و در آخر با غوص هایی در آب های آزاد به پایان می رسد. دوره های غواصی در آب های آزاد ۴ تا ۵ روز طول می کشد و ۲ روز هم کلاس تئوری دارد. اگر دوست داشته باشید می توانید تئوری را به صورت آنلاین زودتر از زمان مقرر تمام کنید. در حین یادگیری غواصی اول از همه با تجهیزات غواصی آشنا می شود این که تجهزیات را در کجا قرار دهید و چگونه از آن ها استفاده کنید. جلساتی که در استخر انجام می شود بخشی از یادگیری غواصی هستند و به شما کمک می کند تا به راحتی در زیر آب تنفس کنید.

به سراغ اپراتورهای واجد شرایط بروید

برای یادگیری غواصی به سراغ اپراتورهایی بروید که کاملا واجد شرایط هستند. در بعضی از کلاس ها فقط دوره های مقدماتی برای غواصی برگزار می شود و این به معنای چراغ سبز برای غواصی در هر زمان و در هر جایی نیست و اگر بدون گواهی نامه غواصی کنید تحت پوشش بیمه های مسافرتی نخواهید بود.

روی فرم باشید

یک سیستم قلبی عروقی قوی و کارآمد باعث می شود تا در طول غواصی به هوای کمتری نیاز داشته باشید و چندان خسته نشوید. حتی اگر فقط بخشی از سال را برای غواصی در نظر گرفته اید باز هم در تمام طول سال آمادگی بدنی خود را حفظ کنید. اگر برای اولین بار است که می خواهید غواصی کنید باید قبل از شروع، معاینه پزشکی شوید. اگر بدن شما روی فرم است و سلامتی کامل دارید هیچ مشکلی پیش نمی آید.

به حرف های مربی و راهنمای خود خوب گوش دهید

وقتی در قایق هستید و به سمت محل غواصی می روید صرف نظر از اینکه چقدر باتجربه هستید باید به حرف های مربی خود خوب گوش دهید. باید مسیر غواصی را کاملا بشناسید و بدانید که در زیر آب به دنبال تماشای چه چیزی هستید.

از تجهیزات مناسب استفاده کنید

در مسیر رسیدن به سایت غواصی باید به تمام وسایل لازم مجهز شوید. زمانی را به چک کردن دوباره ی تجهیزات اختصاص دهید تا مطمئن شوید که به درستی کار می کنند. اگر درباره چیزی مطمئن نیستید حتما از مربی خود راهنمایی بخواهید. از ماسکی استفاده کنید که کاملا اندازه صورت تان باشد، از قبل باید ماسک مناسب برای اندازه ی صورت خود بخرید تا دیگر از بابت نفوذ آب به داخل ماسک نگرانی نداشته باشید. با اسنورکل می توانید به راحتی در زیر آب نفس بکشید بدون اینکه آب وارد دهان تان شود.

در آب ریلکس باشید

اگر در آب استرس داشته باشید به اکسیژن بیشتری نیاز دارید و هر آن مستعد هول شدن هستید. آماده سازی مناسب می تواند فاکتورهای استرس زا را از بین ببرد. باید بدانید که در آب چطور رفتار کنید مثلا تکان دادن زیاد دست ها انرژی شما را به هدر می دهد و اکسیژن محدود سیلندر را تمام می کند. از طرفی با تکان دادن زیاد دست ها، موجودات دریایی هم وحشت زده شده و از کنار شما دور می شوند.

هیچ وقت نفس خود را نگه ندارید

یکی از قوانین اصلی در غواصی این است که هیچ وقت تنفس خود را نگه ندارید. حبس کردن نفس باعث می شود کربن دی اکسید بیشتر از حد مجاز در خون باقی بماند پس در تمام مدت غواصی به صورت عادی تنفس کنید.